Onderzoek: Warmtepomp wint terrein in Noord-Nederland

Groningen – Warmtepompen winnen steeds meer aan populariteit als milieuvriendelijke alternatieven voor het verwarmen van huizen, vooral in de noordelijke provincies van Nederland: Drenthe, Friesland en Groningen. Dat schrijft de Groninger Krant op basis van berichtgeving van RTL Nieuws naar aanleiding van het recente Warmtepomp Trendrapport, opgesteld door Dutch New Energy Research.

Regionale verschillen in installatie

Het rapport onthult dat in de noordelijke provincies gemiddeld drie warmtepompen per 1.000 inwoners worden geïnstalleerd, met financiële steun van de overheid. Ter vergelijking: in gebieden zoals de Randstad en Flevoland ligt dit aantal onder de twee per 1.000 mensen. Dutch New Energy Research heeft gegevens gebruikt van het eerste halfjaar van 2023 en voorspelt dat deze trend zich naar verwachting doorzet voor de rest van het jaar. Dit wordt ondersteund door het groeiende aantal offerte- en adviesverzoeken die de afgelopen tijd zijn binnengekomen via Warmtepomp Groningen, een onafhankelijk platform in Groningen voor het vergelijken van warmtepompen.

Diversiteit in warmtepompen

Het aantal warmtepompen dat naar verwachting dit jaar wordt geïnstalleerd in bestaande Nederlandse woningen bedraagt circa 120.000. Ongeveer de helft daarvan zal op elektriciteit werken, terwijl de andere helft hybride warmtepompen zullen zijn, die nog steeds een klein beetje gas nodig hebben.

Afname van traditionele cv-ketels

Opvallend genoeg lijkt het aantal nieuwe traditionele cv-ketels dit jaar voor het eerst te dalen. Als de trend van het eerste halfjaar doorzet, zullen er dit jaar naar schatting ongeveer 300.000 cv-ketels worden verkocht, ten opzichte van 440.000 in 2022. Deze daling kan deels worden toegeschreven aan de groeiende populariteit van warmtepompen en aan het feit dat de installatie van een warmtepomp meer tijd vergt, waardoor er minder ruimte overblijft voor traditionele cv-installaties.

Overheidssubsidies stimuleert installatie

De overheid subsidieert meer dan 80 procent van de geplaatste warmtepompen, maar deze subsidie is alleen beschikbaar voor bestaande huizen, niet voor nieuwbouw. Vooral in de noordelijke provincies wordt veel gebruikgemaakt van deze subsidie. Onlangs heeft het Rijk, in samenwerking met verschillende Groningse gemeenten en gemeenten in Noord-Drenthe, aangekondigd een nieuwe subsidie van maar liefst 1,65 miljard euro beschikbaar te stellen.

Regionale overwegingen en terugverdientijd

Het is begrijpelijk dat warmtepompen vooral populair zijn buiten de Randstad, waar meer vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen te vinden zijn. Voor dit soort huizen is de terugverdientijd van een warmtepomp gunstiger dan voor kleinere woningen, zoals appartementen, die ook op andere manieren kunnen worden verwarmd.

Verplichte installatie van warmtepompen

Het is vermeldenswaard dat vanaf 2026 het verplicht zal zijn om een warmtepomp te installeren bij de vervanging van een oude cv-ketel. Er zijn twee opties beschikbaar: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride variant die nog steeds een cv-ketel nodig heeft. De hybride variant is goedkoper, maar levert nog steeds aanzienlijke besparingen op de gasrekening op.

Uitzonderingen op de regel

Uitzonderingen op deze nieuwe regel zijn onder andere appartementen, monumentale panden en woningen die binnen tien jaar op een warmtenet worden aangesloten. In deze gevallen kan het lastig zijn om een warmtepomp te installeren vanwege beperkingen in ruimte of historische waarde.

 

Beeld: Unsplash