Nationale Politie stelt hondengeleiders niet langer dienstauto ter beschikking

GRONINGEN – Wil je als hondengeleider van de politie de hond niet in eigen auto vervoeren? Dan houdt het werk met honden op. Dat betoogde de politie woensdagmiddag bij de rechtbank in Groningen. De tegenpartij vindt dat de politie werknemers chanteert en niet kan eisen de dieren in eigen auto te vervoeren.

De Nationale Politie wil hondengeleiders niet langer een dienstauto ter beschikking stellen voor woon-werkverkeer. Vijf agenten uit Friesland stapten naar de rechter omdat ze de diensthond niet willen vervoeren in eigen auto.,,Als je dat niet kunt of wilt, houdt het werk met honden op en lever je de hond in”, hield een woordvoerder van de politie de rechter vanmiddag voor. ,,Misbruik van bevoegdheden in de zuiverste vorm”, betoogde advocaat Willem de Klein van de Nederlandse Politie Bond, die de vijf met de Algemeen Christelijke Politiebond bijstaat.

‘Dit doet heel erg pijn’

De agenten reageerden emotioneel. ,,Dit doet heel erg pijn”, aldus een van hen. Hij houdt sinds 2007 een diensthond thuis en heeft altijd een ‘politie-auto op de man’ gehad. De meeste van de ruim vierhonderd agenten van de hondenbrigade hebben echter nooit een dienstauto gehad, zoals bijvoorbeeld de collega’s in Groningen en Drenthe. In Utrecht en Noord-Holland wel en ook daar lopen rechtszaken.De regiokorpsen hadden verschillende regelingen. Na de landelijke reorganisatie wil de Nationale Politie die voor iedereen gelijktrekken en is besloten de dienstauto’s voor agenten met surveillance-hond af te schaffen. Zij moeten met eigen auto en hond naar een centrale opkomstplaats komen en gaan daar vandaan met de dienstauto naar plaats van actie.

Vieze hond, vieze auto

Ondoenlijk volgens de vijf. De hond is vies na werk en training en vervuilt de auto. Die is daardoor niet meer privé te gebruiken. Ruimte om een kar bij huis te stallen, hebben ze niet. ,,Ik moet dus apart een auto aanschaffen om met de hond op het werk te komen’’, sprak de agent, ook namens zijn vier collega’s. ,,Wij staan 24/7 klaar voor ons werk. Dit voelt als een mes in de rug.’’ De bondsadvocaat: ,,Dit is inbreuk op het eigendomsrecht.’’De vijf spanden eerder een kort geding aan, maar vanwege de grote belangen en de complexiteit is de zaak toen doorverwezen naar de meervoudige kamer met drie rechters. Zij doen binnen zes weken uitspraak.

 

Foto’s: R.Bos / Groningsnieuws.nl

Geschreven door: Redactie GroningsNieuws (BRON: DVHN)