Politieteam jaagt op niet teruggekeerde tbs’er uit kliniek

GRONINGEN – Een tbs’er die thuishoort in de Groninger Van Mesdag kliniek is niet teruggekeerd van onbegeleid verlof. Een speciaal opsporingsteam is een klopjacht op hem begonnen.De man had zondagavond terug moeten zijn in de tbs-kliniek, bevestigt woordvoerster Petra de Maar van de kliniek in Groningen. Over zijn achtergronden, en de reden voor zijn tbs-behandeling, mag zij vanwege privacyredenen niets zeggen. Zij verwijst naar Wim de Bruin, woordvoerder van het Landelijk Parket.

De Bruin bevestigt dat een landelijk opsporingsonderzoek is gestart. „Dat wordt gedaan door een speciaal team: FastNL, speciaal belast met de opsporing van voortvluchtige tbs-ers en veroordeelden die nog hun straf moeten uitzitten.”

Mogelijk een gevaar

Ook het Landelijk Parket kan niets zeggen over de identiteit van de voortvluchtige tbs’er, en of die mogelijk een gevaar vormt. „Maar uit het feit dat hij met onbegeleid verlof was, mag je afleiden dat hij al enige jaren onder behandeling stond.” Gemiddeld duurt een tbs-behandeling 7,2 jaar. Pas na enige jaren komen patiënten in aanmerking voor onbegeleid verlof. De eerste keren buiten is onder begeleiding van twee medewerkers.Over de voortvluchtige tbs’er gaan wilde geruchten dat hij op pad is met een grote som geld en bij kinderen zou zijn. „Dat zegt me helemaal niets”, zegt OM-woordvoerder De Bruin.FastNL, het speciale politieteam dat jaagt op voortvluchtige criminelen, heeft enkele honderden misdadigers opgepakt sinds de oprichting begin 2015. FastNL richt zich op veroordeelden die meer dan 300 dagen cel tegoed hebben. Ook criminelen die in het buitenland worden gezocht, en in Nederland schuilen, worden door het team gepakt.

Eerdere incidenten

De Van Mesdagkliniek kende recent een aantal ernstige incidenten. Een 41-jarige patiënt mishandelde afgelopen september een vrouw (22) in het bos om de hoek van de kliniek. De man zit vast op verdenking van poging tot doodslag en poging tot verkrachting.De patiënt was op onbegeleid verlof toen hij zich aan haar vergreep. Het incident leidde tot grote ophef. De kliniekleiding heeft een commissie gevraagd onderzoek te doen. De resultaten worden niet openbaar gemaakt, aldus de kliniek.September vorig jaar overleed in de tbs-kliniek een bewoner, naar verluidt door drugsgebruik. Ook dat drama is intern onderzocht. Voor zijn dood was de verwarde man nog gezien door een psychiater en een arts. Het 48-jarige slachtoffer, die al 20 jaar werd behandeld, zat op een resocialisatieafdeling.November 2016 veroordeelde de rechtbank Groningen een 41-jarige tbs’er tot zes weken celstraf die in de Van Mesdagkliniek een medewerker had mishandeld. De medewerker was een behandelaar van de verdachte. De tbs’er zit al 13 jaar vast en verblijft op een longstay-afdeling, met amper kans ooit nog vrij te komen.

Ex-TBS’er mishandelt vrouw

Diezelfde maand, in de nacht van 9 op 10 november 2016, mishandelde een ex-tbs’er (44) een vrouw op de Hereweg in Groningen. Ter hoogte van het Sterrebos werd zij plotseling aangevallen. De vrouw werd geslagen en bedreigd met een mes. Ze werd gered door voorbijgangers. De dader vluchtte het Sterrebos in, dezelfde plek waar recent alweer een tbs’er toesloeg. De verdachte zat jarenlang in de Van Mesdagkliniek. Vijf maanden voor het incident was zijn tbsstatus voorwaardelijk opgeheven. Hij woonde buiten de kliniek, onder begeleiding.Behandelcoördinator Tina Hannemann zei recent in deze krant: „Wij doen ons uiterste best. Maar het is een illusie om te denken dat er nooit iets misgaat met een tbs-patiënt.’’ De aanzwellende kritiek na elk incident is volgens haar ongefundeerd. De beeldvorming over tbs en de forensisch psychiatrische centra is te negatief, zegt Hannemann.Landelijk gaan tbs’ers jaarlijks 50.000 keer ‘naar buiten’. In de Groninger kliniek gaat het om driehonderdvijftig verlofbewegingen per week. ,,Dat gaat bijna altijd goed.’’ Een tbs’er mag pas buiten de kliniek als het recidivegevaar nihil wordt geacht. De eerste keren gebeurt dat onder begeleiding van beveiligers. Verlof wordt langzaam uitgebouwd. ,,Alles gaat heel stapsgewijs. Om te toetsen of het verantwoord is de volgende stap te zetten.’’Landelijk zitten 1375 personen in een tbs-kliniek, van wie een negentigtal vrouwen. De meeste patiënten hebben een persoonlijkheidsstoornis, een psychotische stoornis en een verslavingsprobleem. Er zijn elf tbs-klinieken in Nederland. Daarvan vallen er twee onder de Rijksoverheid; de overige negen zijn particuliere justitiële instellingen.

 

Door: Redactie Groningsnieuws.nl & Foto: © Raymond Bos