Multidisciplinaire oefening geslaagd

Delfzijl – Brand in een kraakpand in het centrum van Delfzijl, twee mannen met een vuurwapen en meerdere vermisten. Tegelijkertijd gebeurt er ook nog een groot ongeluk met diverse gewonden als gevolg én zijn er agressieve omstanders. Het is een uitdagend scenario dat de Groningse hulpdiensten woensdagavond 21 juni voorgeschoteld krijgen. “Zo kunnen we optimaal oefenen.” Het is druk aan de Oude Schans in Delfzijl. Naast de aanwezige hulpverleners met de bijbehorende voertuigen komen ook veel inwoners een kijkje nemen bij de grote oefening waaraan meerdere partijen meedoen: brandweer, politie, ambulancedienst, Meldkamer Noord-Nederland, verkeersregelaars en de gemeente Eemsdelta. Eén van de belangrijkste doelen van de oefening is dan ook om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten te versterken, vertelt Simon Aardema van Veiligheidsregio Groningen. “Tijdens een groot incident gebeurt er veel tegelijkertijd. Dan moet je elkaar als hulpdiensten snel weten te vinden en dezelfde taal spreken. , aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio Groningen.

 

Het gebeurt niet vaak dat zo’n grote oefening in het centrum van een stad plaatsvindt, maar daar is deze keer bewust voor gekozen, vertelt Simon. “We wilden de oefening zo realistisch mogelijk maken, en het is natuurlijk goed mogelijk dat er brand uitbreekt of dat er een ongeluk plaatsvindt in het centrum van Delfzijl. Daarnaast vinden we het mooi om aan de inwoners van Delfzijl te laten zien wat de hulpdiensten doen. We zijn trots op wat we doen en staan midden in de samenleving.” De veiligheidsregio en alle aangesloten hulpdiensten blikken dan ook terug op een geslaagde oefening.

 

Beeld: Raymond Bos / GroningsNieuws.nl