Beter uitkijken in wijken kan inbraak voorkomen

GRONINGEN – De politie roept Stadjers op om de eigen wijk beter in de gaten te houden en als er zich verdachte situaties voordoen direct 112 te bellen. Daarmee wordt de kans vergroot om dieven en inbrekers sneller te arresteren.Aanleiding voor de oproep is een inbraak eerder deze week aan de Ter Borchlaan in het zuiden van de stad. Een buurtbewoner zag drie mannen rond een huis snuffelen. De man vertrouwde het niet en hield het trio in de gaten. Toen ze kort daarna vertrokken hield hij de mannen staande en vroeg hij hen of ze hulp nodig hadden. De gebrekkig Engels sprekende mannen hingen een vreemd verhaal op, waarna de buurtbewoner besloot om de politie te bellen.

De politie kwam direct in actie en wist de mannen bij Haren staande te houden. Daar bleek dat ze aan de Ter Borchlaan hadden ingebroken. “Met zulke telefoontjes zijn we ontzettend blij”, zegt Marian van Ark van de politie. “En bij deze ook het advies, als je iets vreemds ziet in je wijk, mensen die opvallend vaak en heen en weer lopen, of diverse foto’s van woningen maken, bel direct met het alarmnummer. Als politie rijden we liever een keer vaker, dan één keer te weinig.”

Volgens Van Ark is het bij deze verdachte situaties ook belangrijk om het signalement van een dader goed te onthouden. “Hoe ziet iemand er uit, wat zijn opvallende kenmerken, maar ook als iemand vlucht, in wat voor type en kleur auto en welk kenteken, al deze informatie is erg essentieel voor ons om snel resultaat te scoren.”

Voor de buurtbewoner aan de Ter Borchlaan heeft Van Ark alleen maar lof. “Dankzij hem hebben we de inbrekers op heterdaad aan kunnen houden.”

Door: Foto Groningsnieuws.nl & Tekst OOGTV