KNMI geeft code geel vanwege gladheid en dichte mist

Groningen – Het KNMI heeft tot zaterdagmorgen code geel afgegeven voor Groningen wegens mist en gladheid.Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege het bevriezen van natte weggedeeltes en dichte mist. De mist kan leiden tot minder dan honderd meter zicht. Code geel is afgegeven voor de gehele provincie , en duurt tot tenminste zaterdag eind van de ochtend.

 

Dit doe je bij mist

Mist in het verkeer is gevaarlijk, omdat je minder ver kunt kijken. Soms is de mist zo dicht, dat je je voorganger niet eens ziet. Het eerste wat je doet bij mist is je snelheid aanpassen, afstand houden en de juiste verlichting aanzetten.

 

Verdubbel je afstand en halveer je snelheid

 

Bij mist verdubbel je de afstand tot je voorganger en halveer je de snelheid. Hierdoor heb je veel meer tijd om te handelen als er iets onverwachts gebeurt. Door gebrek aan zicht zie je niet meteen wat er voor je op de weg gebeurt.

 

Zet de juiste verlichting aan

 

Schakel de juiste verlichting in. Wordt overdag het zicht ernstig belemmerd, dan voer je dimlicht. ’s Avonds en ‘s nachts voer je ook dimlicht.

 

Wanneer mag je de mistlampen gebruiken?

 

Dat mag alleen bij zeer dichte mist. Bij minder dan 50 meter zicht mag het mistachterlicht pas aan. Aan de voorkant  mag je de mistlampen aanzetten bij minder dan 200 meter zicht.

 

Beeld: GroningsNieuws.nl