Start fase 5 van operatie Julianaplein zorgt voor nieuwe omleidingen

Groningen – Op maandag 28 maart gaat Aanpak Ring Zuid verder met fase 5 van Operatie Julianaplein. Dan verandert er weer het een en ander voor het verkeer in de stad, vooral voor Helpman. Sinds 11 februari werkt Aanpak Ring Zuid in hoog tempo bij het Julianaplein. We bouwen hier aan een tijdelijk Julianaplein, dat op 9 mei klaar moet zijn. De werkzaamheden liggen op schema. Het oude verkeersplein met de kruising en de verkeerslichten is inmiddels verdwenen. Een deel van het tijdelijke Julianaplein is al klaar. Dat is de baan voor het verkeer vanuit Hoogezand richting Haren-Assen en omgekeerd. Over het Noord-Willemskanaal hebben we een tijdelijke brug gebouwd voor het verkeer van en naar richting Hoogkerk/Drachten. Deze week sluit Aanpak Ring Zuid de tijdelijke brug aan op de A7/N7 en de A28. Maandag word deze in gebruik.

Werkzaamheden

In fase 5 gaat Aanpak Ring Zuid werken aan de oostzijde van het Julianaplein. Zo gaan zij aan de slag met het afbreken van de Papiermolentunnel, de tunnel voor fietsers en wandelaars tussen de Rivierenbuurt en zwembad De Papiermolen. Zij bouwen op deze plek ook alvast de basis voor de nieuwe Papiermolentunnel, die overigens pas in 2023 open gaat. De werkzaamheden zijn thuis goed te volgen via de webcam op de website van Aanpak Ring Zuid.

Afsluitingen

Op het Julianaplein kun je in fase 5 alleen vanuit Haren/Assen alleen richting het centrum en richting Hoogkerk/Drachten. Die beide routes zijn ook omgekeerd mogelijk.

Verkeersmaatregelen

In de stad worden tijdelijke verkeersmaatregelen (tot 9 mei 2022) om het autoverkeer niet vast te laten lopen. In Helpman zijn er drie maatregelen:

  • vanaf vrijdagochtend 25 maart om 09.00 uur is er eenrichtingsverkeer op de Goeman Borgesiuslaan in oostelijke richting;
  • op hetzelfde moment,  vrijdagochtend om 09.00 uur, draaien we de rijrichting voor auto’s om in het zuidelijke deel van de Van Houtenlaan. Normaal kun je hier alleen in zuidelijke richting rijden, dus naar de Goeman Borgesiuslaan toe. Nu kun je tijdelijk alleen in noordelijke richting rijden, dus vanaf de Goeman Borgesiuslaan naar de De Savornin Lohmanlaan toe;
  • vanaf maandagochtend 28 maart om 06.00 uur geldt er eenrichtingsverkeer in de Helperzoomtunnel. Het verkeer kan hier alleen in oostelijke richting.

 

Verkeer vanuit het oosten (bijvoorbeeld A7 Hoogezand) richting het centrum, kan bij knooppunt Westerbroek de Europaweg kiezen (de ‘oude A7’). Vanaf daar kun je de zuidelijke ringweg nemen naar de Hereweg. De rest van de zuidelijke ringweg is in westelijke richting afgesloten.

De afsluitingen gelden niet voor fietsers en voetgangers.

 

Bron: Aanpak Ring Zuid | Beeld: RDB Producties & Aanpak Ring Zuid