Europese autovakantie populair; zo ga je goed voorbereid op weg en voorkom je boetes

Groningen – Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa veranderen de coronamaatregelen geregeld. Dit kan voor problemen zorgen als je met de auto op vakantie gaat. Naast onduidelijkheid over deze maatregelen, kunnen deze zomer de buitenlandse verkeersvoorschriften ook leiden tot verrassingen. Om duidelijkheid hierover te scheppen, heeft beslist.nl belangrijke én opmerkelijke verkeersregels (en de boetetarieven) in de populairste Europese vakantielanden in kaart gebracht.

 

Opvallende Europese verkeersregels

In sommige landen is de verkeerswetgeving net iets anders dan bij ons. Zo moet je wanneer je in of door België rijdt altijd een verbandtrommel, veiligheidshesje, brandblusser én gevarendriehoek(en) in je auto hebben liggen. In buurland Duitsland kun je een bekeuring van € 85 krijgen als je met een lege tank stil komt te staan op de Autobahn.

 

Ruziën achter het stuur met medeweggebruikers? Onverstandig om in Spanje te doen. Op het beledigen van een andere chauffeur met handgebaren staat een boete van € 80. Ook als je als bestuurder tijdens het rijden te veel bent afgeleid, bijvoorbeeld door te nagelbijten, kun je bekeurd worden met dat tarief. Wie onderweg met iets anders bezig is, zoals het eten van een broodje of het bedienen van het navigatiesysteem, mag € 200 afrekenen – zelfs als dat in de file of voor een stoplicht gebeurt. Bij directe betaling (of uiterlijk binnen 20 dagen) krijg je overigens wel 50% korting op het boetetarief.

 

Boetes relatief hoog in sommige vakantielanden

Ga jij naar Groot-Brittannië of Noorwegen op vakantie? Vooral dan is het belangrijk dat je je goed aan de plaatselijke verkeersregels houdt. In deze landen moeten namelijk forse bedragen worden betaald bij overtredingen in het verkeer. Zo ben je bijvoorbeeld omgerekend respectievelijk 1167 euro en 666 euro kwijt voor verkeerd inhalen.

 

In 9 Europese landen is een deel van de verkeersboetes hoger dan in Nederland. Dit geldt in Spanje voor niet dragen van een gordel, in Frankrijk voor snelheidsovertredingen en in Italië voor rijden onder invloed. Als je tijdens je vakantie door de Italiaanse politie wordt gepakt met meer dan 1,5 promille in je bloed, kunnen de lokale autoriteiten jouw auto zelfs verkopen.

 

In landen als Finland en Zweden, die beide veel variabele en inkomensafhankelijke boetetarieven hanteren, kan een overtreding flinke gevolgen hebben. Rijden onder invloed en/of meer dan 50 km/u te hard rijden buiten de bebouwde kom leidt daar (net als in Nederland) tot een rechtszaak. De hoogtes van boetes voor verkeersovertredingen zijn in Bulgarije en Turkije daarentegen gemiddeld het laagst.

 

Ga jij deze zomer ook met de auto op vakantie? Bekijk hier alle verkeersregels per land, zodat je goed voorbereid op vakantie gaat.

 

Beeld: RDB Producties | Tekst: Persbericht