Honderdtwintig boetes tijdens actie ”licht aan”

GRONINGEN – Donderdagavond even na 19:30 uur startte agenten van de politie met de actie ”licht aan”. Al sinds de ochtend waren agenten druk in de weer om zogeheten ”tags” aan te brengen op het wegdek of fietspad met daarin de tekst ”doe je licht aan”’. Met deze tags wil de politie fietser bewust maken dat zij hun licht aan doen. A Om 19.30 uur was de aftrap op de Pleiadenlaan in de wijk Paddepoel, gevolgd door de Hereweg en de Paterswoldseweg.

Fietsers die geen (deugdelijke) fietsverlichting voerden, kregen ongeacht hun excuus een bon, waarschuwingen werden niet gegeven. ”Ik denk dat de tags wel een rol hebben gespeeld in het aan doen van de fietsverlichting” zegt Patrick Elbers , agent van het flexteam van de politie. Intotaal zijn er 98 boetes uitgedeeld voor het niet voeren van fietsverlichting. Ook werden er nog 18 boetes uitgeschreven voor het fietsen met een telefoon in de hand, twee boetes voor het negeren van een rood licht, een boete voor het niet op hebben van een helm op een speed pedelec met geel kenteken, en één boete werd gegeven voor het niet hebben van een (geldig) identiteitsdocument.

Al met al was het een drukke avond voor de politie. ”De komende tijden gaan we zeker nog door met de controles” zegt Patrick Elbers. ”Het gaat om het feit dat je je eigen veiligheid op het spel zet door zonder verlichting te fietsen, en dat is wat veel mensen vergeten” voegt Patrick er nog aan toe. Wie de komende tijd zonder deugdelijke verlichting op de fiets weg wilt is gewaarschuwd: De politie blijft streng handhaven.

 

Foto’s: GroningsNieuws